Spaanse gouddistel

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

Spaanse gouddistel (Scolymus hispanicus)

De Spaanse gouddistel is een fraaie verschijning met haar tot een meter hoge, vertakte, met scherpe, gevleugelde doorns en fijn spinrag bezette stengels. De diep ingesneden en daardoor stekelige, donkergroene, licht geaderde bladeren lopen af op de stengel. De stengels bevatten melksap. De heldergele lintbloemen staan in een omwindsel van stekelige schubjes. De bladeren van het rozet zijn minder stekelig.
De bloemhoofdjes staan op korte steeltjes in de bladoksels.
Kenmerken van het geslacht Scolymus  (Scolymus) waartoe Spaanse gouddistel behoort.

Planten die in het Middellandse-Zeegebied en het Midden-Oosten voorkomen. Ze zien er stekelig uit en doen aan distels denken. De bloemhoofdjes bestaan uit gele, soms oranje, lintbloemen en kanaaltjes waar latex in zit. In het Engels wordt de soort wel Gouddistel of Oesterdistel genoemd.

SPECIFICATIES - spaanse_gouddistel
familieComposietenfamilie (Compositae of Asteraceae:)
info familieDe Composietenfamilie is op de Orchideeënfamilie na de grootste plantenfamilie. Meer dan een tiende deel van onze inlandse soorten behoren tot deze groep. Kenmerkend voor deze familie is de samenstelling van de bloem: elke ′bloem′ bestaat uit een aantal kleine bloempjes. Die kleine bloempjes hebben niet ieder een eigen kelk, maar ze worden bijeengehouden door een korfje of omwindsel van blaadjes. Zie voor meer informatie over deze familie Infoteksten/gele composieten elders op deze site.
naam spaanse_gouddistel (Scolymus hispanicus)
waar bermen, velden, woestijnen, braakliggend terrein
bloei april-juli
kleur geel
blad stijve, diep ingesneden, stekelige bladeren, aflopend op de steel, met bleke aderen
vrucht geelbruin, plat met een vleugeltje dopvruchtje