Extremadura 2018 eind maart

Een ander jaargetijde - wat een verschil. Hoewel de bloemenzeeën nog niet op hun hoogtepunt zijn, ziet alles er toch al heel kleurrijk uit. Het dorre geel van vorig jaar is veranderd in grasgroen en lentegeel. En bonte mengeling van wilde radijs, wilde rucola, koekoeksbloemen en hier en daar het onvergelijkelijke blauw van de blauwe lupine. En natuurlijk de wilde orchideeën.
Door de vele regenval is er een ongekende weelde aan mossen en korstmossen. Soms heb je het gevoel dat je een kleine schatkamer binnenstapt als je ineens op een open stuk tussen de rotsblokken staat en overal om je heen de mossen en korstmossen je toelachen. Er is helaas te weinig tijd om uitgebreid op de knieën te gaan en ze stuk voor stuk vast te leggen.

De zon schijnt, de temperatuur is aangenaam, de verwachte regen blijft uit.

We hebben alleen geen rekening gehouden met de paasvakantie van de Spanjaarden. Het is druk, vooral op de bekende plekken zoals bij de Peña Falcon. Gelukkig bezoekt iedereen graag hetzelfde, zodat er genoeg stilte elders overblijft.

Extremadura 2017 eind mei

Steppen, eikenweides (dehesas), rivieren en rotsen. Extremadura biedt een wonderlijk, verrassend landschap. Het is eind mei en de temperatuur gaat gestaag richting de 40 graden. De zon komt relatief laat op, rond half acht. Het leven hier komt traag op gang. Voor tien uur ′s morgens kom je geen Spanjaard tegen. We zijn te laat voor de bloemenzeeën en de orchideeën, helaas, maar er blijken nog tal van leuke bloeiers te vinden, zoals de paarse Wilde kardoen en de Spaanse gouddistel.
Maar je komt hier toch hoofdzakelijk voor de vogels.... de gieren, de arenden, de bijeneters, de scharrelaars. Ervaren vogelaars komen binnen enkele dagen moeiteloos tot meer dan honderd soorten, maar ik ben geen ervaren vogelaar.

In de Extremadura liggen een aantal steden die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn, maar de temperatuur nodigt niet echt uit tot stadswandelingen. We bezoeken alleen terloops Trujillo, hoofdzakelijk omdat we er toch moeten zijn voor de boodschappen. Een mengeling van de Moorse en christelijke cultuur. En heel veel ooievaars.
Wilde haver (Avena sterilis)

Wilde haver (Avena sterilis)