Silene scrabifolia

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

Silene scrabifolia (Silene scrabifolia)

S. scrabifolia heeft rechtopstaande, vertakte stengels die tot 60 cm hoog kunnen worden. Kenmerkend voor Silene scrabifolia is de vrij lange (13-17 mm), smalle, slechts iets verbredende kelk (vergelijk de Kleurrijke koekoeksbloem - S. colorata met een vaasvormige kelk). De kelk heeft tien paarse ribben. De tanden zijn langwerpig en doorzichtig. Er zijn meestal 5-9 bloemen. Ze staan op korte, behaarde steeltjes. De rozerode (magenta) bloemblaadjes zijn gespleten. Vruchtbeginsel met 3 stijlen.
Kenmerken van het geslacht Silene  (Silene) waartoe Silene scrabifolia behoort.

De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie: naar de vaste metgezel en opvoeder van Dionysus, Seilenos of Silen. Dit was een satyr, een levenslustig boswezen, met een bokkenstaart en soms ook bokkenoren en -poten. De satyrs houden van alle goede dingen van het leven, en met name van de wijn. Ze zijn derhalve nogal dikbuikig. En daarin lijken de planten van het geslacht Silene op de satyrs.

SPECIFICATIES - silene_scrabifolia
familieAnjerfamilie (Caryophyllaceae)
info familieKenmerken van planten van deze familie zijn een duidelijk gelede stengel en kruiswijs staande enkelvoudige bladeren. De bloemen staan in tweearmige (gevorkte) bijschermen, waarvan de onderdelen vaak éénarmig worden. De kelk is vergroeidbladig, vijftandig, de kroon is eveneens vijfbladig, er zijn tien meeldraden (soms vijf). De stamper bestaat twee tot vijf vruchtbladen. Er zijn evenveel stijlen als vruchtbladen. Het vruchtbeginsel is bovenstandig, éénhokkig, met centrale zaaddrager.
naam silene_scrabifolia (Silene scrabifolia)
waar ruderaal terrein
bloei mei-juni
kleur magenta, roodachtig
blad 50x13 mm, onderste lancetvormig,smal en langwerpig, bovenste bijna lijnvormig
vrucht zaaddoos