Oranje zandoogje (Pyronia thytonus)

Oranje zandoogje


et Hooibeestje, het Oranje zandoogje en het Bruin zandoogje - drie vlindertjes die gemakkelijk te verwarren zijn.
Het Hooibeestje is de kleinste van de drie, ongeveer het formaat van een blauwtje. De bovenkant van de vleugels is oranje met een smalle, bruine rand. In de vleugelpunt van de voorvleugel bevindt zich op de bovenkant een kleine zwarte oogvlek. Deze vlek is ook aan de onderkant te zien en heeft daar een witte kern. Op de onderkant van de achtervleugel bevinden zich geen of bijna geen oogvlekken. Het Hooibeestje komt voor in allerlei typen grasland. Er is ook nog een Veenhooibeestje, deze soort is zeldzaam en komt voor in hoogvenen, natte heiden, moerassen en natte graslanden. Het Veenhooibeestje heeft meerdere oogvlekken op de vleugels.
Het Oranje zandoogje is wat groter dan het Hooibeestje. De bovenkant van de voor- en achtervleugel is oranje met een brede, bruine rand. Het mannetje heeft een grote, zwarte geurstreep op de voorvleugel. In de vleugelpunt is een zwarte plek, deze heeft 2 witte kernen (helaas komt die dubbele kern soms ook voor bij het Bruin zandoogje).
Het Bruin zandoogje is de grootste van de drie en tevens de meest algemene. De bovenkant van de voorvleugel is bij het mannetje bruin, de zwarte oogvlek in de vleugelpunt heeft geen witte kern. Bij het vrouwtje is er een oranje veld op de bovenkant van de voorvleugel, de zwarte oogvlek heeft een witte kern. De bovenkant van de achtervleugel is bruin.

Het Spaans oranje zandoogje (P. bathseba) is opvallend bont getekend. Deze vlinder komt voor in grasland, maar ook in droog kalkgrasland en op de steppe en in Phrygana-vegetatie.

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst