Iberisch vingerhoedskruid

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

Iberisch vingerhoedskruid (Digitalis thapsi)

Iberisch vingerhoedskruid is een vaste of 2-jarige plant. De plant is bedekt met gelige klierharen. De stengels zijn 60 (100) cm hoog, enkel of weinig vertakt. Blad 25x4,5 cm, lancetvormig, spits, getand, iets aflopend. De onderste met een steeltje, de bovenste zittend.
Bloeiwijze enkel of aan de voet vertakt.
Steunblaadjes lancetvormig, even lang of langer dan de bloemstelen. De onderste gelijk aan het blad. Bloemsteeltjes 8-20 (-30) mm, 2x langer dan de kelk, verlengd tot 25 (-50) mm bij vruchtvorming.
Kelk 6-9(-13) mm, blaadjes ovaal-lancetvormig, gepunt, dicht behaard, bovenste blaadje korter en smaller dan de overige 4.
Kroonbladen 3045 mm, aan de buitenzijde behaard, paars, onderste lip groter dan de overige kroonbladen. Doosvrucht 10-15 mm, eivormig zaad 06, mm bruin april - augustus Doosvrucht 10-15 mm, eivormig zaad 06, mm bruin
Kenmerken van het geslacht Vingerhoedskruid  (Digitalis) waartoe Iberisch vingerhoedskruid behoort.

Zeer giftig!

SPECIFICATIES - iberisch_vingerhoedskruid
familieWeegbreefamilie (Plantaginaceae)
info familieLeden van deze familie zijn land- of waterplanten. De bladen staan verspreid, tegenoverstaand of in kransen. Het blad is enkelvoudig. Er zijn geen steunblaadjes. De bloemen zijn 1- of 2-slachtig. Er zijn 1-4 meeldraden. Het vruchtbeginsel is bovenstandig, 1-4-hokkig. De vrucht is een doosvrucht, nootje of 4-delige splitvrucht.

Tot deze familie worden tegenwoordig ook de Callitrichaceae (Sterrenkroosfamilie) en Hippuridaceae (Lidstengfamilie) gerekend.
naam iberisch_vingerhoedskruid (Digitalis thapsi)
waar -
bloei april - augustus
kleur roze-paars
blad 25x4,5 cm, lancetvormig, spits, getand, iets aflopend
vrucht doosvrucht 10-15 mm