Bosmadeliefje

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

Bosmadeliefje (Bellis sylvestris)

Het Bosmadeliefje is een stuk groter dan het gewone madeliefje. Ook de vorm van de blaadjes is anders.

Het blad is spatelvormig en gaat geleidelijk over in de bladsteel. Bij het gewone madeliefje (B. perennis is de bladsteel duidelijk aanwezig). Ook heeft het blad enkele duidelijke nerven (te zien op de achterkant). Het blad van B. perennis heeft slechts 1 nerf.
Omwindselblaadjes (6-)7-13 mm.
Kelkbladen aan de achterzijde behaard.
De lintbloemen steken ongeveer 2-8 mm boven het omwindsel uit. Ze zijn wit of roodachtig aangelopen.
Kenmerken van het geslacht Madeliefje  (Bellis) waartoe Bosmadeliefje behoort.

De bloeistengels hebben tot op de grond geen bladeren en dragen elk slechts 1 bloemkorfje (bloemblaadjes met omwindel). De bladen staan min of meer in een rozet en liggen plat op de grond of steken schuin omhoog. Er is 1 rij omwindselblaadjes, deze ondersteunen met hun toppen de witte lintbloemen. Vaak zijn de lintbloemen rood aangelopen. Er kunnen tot vijf of zes rijen lintbloemen zijn.

SPECIFICATIES - bosmadeliefje
familieComposietenfamilie (Compositae of Asteraceae:)
info familieDe Composietenfamilie is op de Orchideeënfamilie na de grootste plantenfamilie. Meer dan een tiende deel van onze inlandse soorten behoren tot deze groep. Kenmerkend voor deze familie is de samenstelling van de bloem: elke ′bloem′ bestaat uit een aantal kleine bloempjes. Die kleine bloempjes hebben niet ieder een eigen kelk, maar ze worden bijeengehouden door een korfje of omwindsel van blaadjes. Zie voor meer informatie over deze familie Infoteksten/gele composieten elders op deze site.
naam bosmadeliefje (Bellis sylvestris)
waar
bloei november - mei
kleur wit met geel hartje
blad 13x200 x 5045 (-50) mm, bladsteel even lang of korter dan het blad, langwerpig-lancetvormig tot halfeirond-spatelvormig, gelijk van kleur.
vrucht nootje