Wolzweverorchis (Ophrys tenthredinifera)

Wolzweverorchis


De Wolzweverorchis bloeit met 3-6 grote, zeer kleurrijke bloemen in een korte aar. De plant wordt tot 30 cm hoog. Ze is niet-winterhard.
De kelkbladen zijn ovaal, roze-purper gekleurd met groene middennerf. De kroonbladen hebben de dezelfde kleur en zijn klein en wat driehoekig en hebben een geknikte voet.
De lip is 20 mm lang, iets gewelfd, lang trapeziumvormig, de onderste hoeken zijn opgekruld. Het midden van de lip is licht- tot donkerbruin en fluweelachtig behaard. In de hoeken bovenaan zitten twee min of meer opvallende, driehoekige uitstulpingen die geel tot lichtbruin gekleurd zijn en behaard. De rand is geel tot groen en ruwer behaard.
Het speculum is klein en onregelmatig van vorm, ook wel afwezig, vaak blauwachtig gekleurd en wit omrand.
Het aanhangseltje is opgericht, duidelijk zichtbaar en zit in een V-vormige uitstulping onder aan de lip en is omgeven door een bosje haren. Het basaal veld is egaal rood tot bruinrood, de stempelholte rood tot grijsbruin.
Het gynostemium is kort en stomp.
De O. tenthredifina wordt bestoven door de langhoornbij Eurera nigrilabis.

Gelijkende soorten zijn O. neglecta en O. aprillia. Het verschil zit in de grote, smalle bloemlip met gele of groene rand en opgekrulde hoekpunten.

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

SPECIFICATIES - Wolzweverorchis
familieWolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae )
info familieWereldwijd zijn er zo'n 2300 soorten wolfsmelk. De planten zijn er in alle soorten en maten.
Het belangrijkste kenmerk van wolfsmelk is het giftige melksap. Daarnaast is de bloeiwijze heel opvallend. De bloempjes zitten in schermen. Twee grote, opvallende schutbladen die een soort kommetje vormen waarin een bloem zonder bloemblaadjes zit. Elke bloem heeft een bolletje met stempel en een paar stuifmeeldraadjes op een steeltje. Daarnaast staan ronde of halvemaanvormige honingkliertjes. Om het geheel nog fraaier te maken, ontspruit er in het midden van zo'n bloem soms weer een nieuwe constructie als zojuist beschreven.
geslacht Wolfsmelk (Euphorbia)
info geslacht De bloemen van dit geslacht staan in een constructie die ′cyathium′ wordt genoemd.
Wat een bloem lijkt bestaat uit een groep van 1 stamperbloem en een aantal mannelijke bloemen. De mannelijke bloemen bestaan ieder uit een enkele meeldraad. De meeldraden en de stamper staan op steeltjes. De bloempjes worden omhuld door een klokvormig omwindsel van min of meer samengegroeide blaadjes. Op de randen van deze blaadjes zitten honingklieren. Deze honingklieren hebben vaak een kenmerkende vorm en zijn vaak voorzien van aanhangsels. Ook deze aanhangsels hebben een kenmerkende vorm. Aan de voet van het omwindsel kunnen ook weer, vaak gekleurde, blaadjes voorkomen. Deze blaadjes versterken de indruk van een gewone bloem met bloemblaadjes.

Vaak staan er meerdere cyathia bijeen omgeven door (ook weer gekleurde) schutbladen.

Het sap van alle soorten is GIFTIG!
naam Wolzweverorchis (Ophrys tenthredinifera)
waar westelijk Middellandse Zeegebied - op alkalische tot licht zure, vochtige grond tot droge bodems, zonnig tot beschaduwd
bloei maart - april
kleur roze tot purper
blad bladen in rozet, enkele stengelomvattende blsderen
vrucht doosvrucht