Sniporchis (Ophrys scolopax)

Sniporchis


De Sniporchis dankt haar naam op de op een houtsnip lijkende bloem.
De Sniporchis is 15-63 cm hoog. De bladeren staan in een rozet, er zijn meerdere, stengelomvattende stengelbladeren. Het blad is lancetvormig, groen en ongevlekt.
De ijle aar draagt 3-12 bloemen. De bloemen bestaan uit 3 roze-violette kelkbladen met groene nerf, ze zijn breed ovaal tot eirond. De kroonbladen zijn veel kleiner en eveneens roze-violet, lancetvormig tot driehoekig en behaard. De lip is drielobbig, opgeblazen, eveneens kort behaard en kastanjebruin gekleurd. Er is een gele rand. De zijlobben zijn kort, ovaal of driehoekig en dicht behaard. De middelste lob is veel groter, ovaal tot omgekeerd eirond. Het speculum is x-vormig. De kleur ervan is bruin of paars met gele rand. Onderaan de lip zit een aanhangseltje. Het gynostemium (voortplantingsgedeelte) lijkt op de kop van een houtsnip. De kleur van de bloem en de tekening van het speculum zijn zeer variabel. Het speculum is soms duidelijk aanwezig, maar kan ook nauwelijks zichtbaar zijn of volledig verdwenen. Ook de kleur van de kelk- en kroonbladen is vrij variabel, van groen over wit tot violet. De lip kan variëren van bijna zwart tot groen of geel, of bruin met groene vlekken.
De Sniporchis komt voor in het Middellandse Zeegebied.

De Sniporchis lijkt veel op de Bijenorchis. Het verschil is goed te zien bij het aanhangseltje onderaan de lip. Bij de Sniporchis wijst het naar voren, bij de Bijenorchis is het naar achteren gebogen.

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

SPECIFICATIES - Sniporchis
familieWolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae )
info familieWereldwijd zijn er zo'n 2300 soorten wolfsmelk. De planten zijn er in alle soorten en maten.
Het belangrijkste kenmerk van wolfsmelk is het giftige melksap. Daarnaast is de bloeiwijze heel opvallend. De bloempjes zitten in schermen. Twee grote, opvallende schutbladen die een soort kommetje vormen waarin een bloem zonder bloemblaadjes zit. Elke bloem heeft een bolletje met stempel en een paar stuifmeeldraadjes op een steeltje. Daarnaast staan ronde of halvemaanvormige honingkliertjes. Om het geheel nog fraaier te maken, ontspruit er in het midden van zo'n bloem soms weer een nieuwe constructie als zojuist beschreven.
geslacht Wolfsmelk (Euphorbia)
info geslacht De bloemen van dit geslacht staan in een constructie die ′cyathium′ wordt genoemd.
Wat een bloem lijkt bestaat uit een groep van 1 stamperbloem en een aantal mannelijke bloemen. De mannelijke bloemen bestaan ieder uit een enkele meeldraad. De meeldraden en de stamper staan op steeltjes. De bloempjes worden omhuld door een klokvormig omwindsel van min of meer samengegroeide blaadjes. Op de randen van deze blaadjes zitten honingklieren. Deze honingklieren hebben vaak een kenmerkende vorm en zijn vaak voorzien van aanhangsels. Ook deze aanhangsels hebben een kenmerkende vorm. Aan de voet van het omwindsel kunnen ook weer, vaak gekleurde, blaadjes voorkomen. Deze blaadjes versterken de indruk van een gewone bloem met bloemblaadjes.

Vaak staan er meerdere cyathia bijeen omgeven door (ook weer gekleurde) schutbladen.

Het sap van alle soorten is GIFTIG!
naam Sniporchis (Ophrys scolopax)
waar kalkrijke grond, matig voedselrijk tot voedselrijk, droog of licht vochtig, in volle zon of halfschaduw - kalkgraslanden, wegbermen, kreupelhout, rond struikgewas, bosranden
bloei april - juni
kleur kelkbladen roze-violet met groene streep, kroonbladen roze-violet
blad bladrozet van 3-7 lancetvormige, groene, ongevlekte bladeren, bloeistengel met 2-4 stengelomvattende bladeren
vrucht doosvrucht