Slanke mantelanjer

Slanke mantelanjer (Petrorhagia prolifera)

Slanke mantelanjer
Stengel meestal niet vertakt. Er staan meestal verscheidene bloemen in hoofdjes bijeen en ze zijn omgeven door bleekbruine schutbladen, maar de bloemen kunnen ook alleen staan. De kroonbladen hebben een lange, gevleugelde nagel, de kleur is bleekroze, er zijn geen donkere aders.

Vergelijk de Kleine mantelanjder.
De Kleine mantelanjer is sterk vertakt. De bloemen staan alleen. De kroonbladen versmallen geleidelijk naar de niet-gevleugelde nagel toe. De kleur is bleekroze met donkerder aderen.

Kenmerken van het geslacht Mantelanjer  (Petrorhgia) waartoe Slanke mantelanjer behoort.

De onderste bladen staan in een krans of tegenover elkaar. De bladen hebben geen steunblaadjes. De vrucht is een openspringende doosvrucht. De kelkbladen zijn vergroeid en aan de voet van de kelk bevindt zich een omwindsel van schubben. De kelk bestaat uit droogvliezige strepen die afwisselen met de tanden, 15 nervig.

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

SPECIFICATIES - slanke_mantelanjer
familieAnjerfamilie (Caryophyllaceae)
info familieKenmerken van planten van deze familie zijn een duidelijk gelede stengel en kruiswijs staande enkelvoudige bladeren. De bloemen staan in tweearmige (gevorkte) bijschermen, waarvan de onderdelen vaak éénarmig worden. De kelk is vergroeidbladig, vijftandig, de kroon is eveneens vijfbladig, er zijn tien meeldraden (soms vijf). De stamper bestaat twee tot vijf vruchtbladen. Er zijn evenveel stijlen als vruchtbladen. Het vruchtbeginsel is bovenstandig, éénhokkig, met centrale zaaddrager.
naam slanke_mantelanjer (Petrorhagia prolifera)
waar tuinplant uit Midden- en Zuid-Europa, op stenige plaatsen
bloei juni - oktober
kleur bleekroze met donkere aderen
blad smal, grasachtig blad
vrucht doosvrucht