Visdief

Visdief (Sterna hirundo)

Kenmerken van het geslacht Meeuwen  (Laridae) waartoe Visdief behoort.

Meeuwen zijn zeevogels. Het zijn over het algemeen vrij grote vogels, meestal grijs of wit met een zwarte tekening op kop en snavel. De schelle, krijsende roep is kenmerkend. De snavel is stevig en vrij lang, de poten hebben zwemvlieen. Behalve de verschillende soorten meeuwen worden ook de sterns tot deze familie gerekend. Sterns zijn over het algemeen wat kleiner en slanker dan meeuwen en hebbeneen ranke, puntige snavel.
Meeuwen zijn carnivoren, ze eten zowel aas als levende prooien (krabben, visjes).
Meeuwen broeden in grote kolonies. Ze leggen twee of drie gespikkelde eieren in een nest gemaakt van plantenmateriaal. De jongen zijn nestvlieders, ze worden met donker dons geboren en kunnen direct lopen. Grotere meeuwen krijgen pas na vier jaar hun volwassen verenkleed, de kleinere soorten na twee jaar.

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

SPECIFICATIES - visdief
familiePleviervogels (Charadriiformes)
info familieEen orde van middelgrote watervogels.
Tot deze orde behoren o.a strandlopers, kluten, plevieren, alken en meeuwen.
naam visdief (Sterna hirundo)
waar zee, kust, meren en rivieren
wanneer zomer of trekvogel
meest opvallende kenmerken bovenzijde lichtgrijs, onderzijde wit, zwarte kopkap
verenkleed snavel oranjerood met zwarte punt
snavel, poten, staart vleugels lang en smal, poten oranjerood