Staartmees

Staartmees (Aegithalos)

Kenmerken van het geslacht Mezen  (Pardiae) waartoe Staartmees behoort.

Een familie van kleine vogels met een dicht, zacht verenkleed, dat vaak grijs of bruin va kleur is met een zwart-witte, blauwe en gele tekening. Mezen eten vooral insecten, maar ook zaden en vruchten.

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

SPECIFICATIES - staartmees
familieZangvogels (Passeriformes)
info familieTot deze groep behoren meer dan 5000 soorten. Kenmerkend zijn de tenen, waarvan er drie naar voren en één naar achteren wijst. Door de plaatsing van de tenen op deze wijze kunnen de vogels neerstrijken op verticale oppervlakken. Door een speciale pees die van onder de teen naar de tibiotarsus (bot in de poot) loopt. Bij het buigen van de poot wordt deze pees aangetrokken, zodat de voet omkrult en bewegingloos wordt. Zo kunnen de vogels zelfs op dunne takken of bijvoorbeeld telefoondraden slapen zonder om te vallen. Een tweede kenmerk is het met bijzondere spieren uitgerust zangorgaan, waardoor deze vogels over een enorme variëteit aan klanken kan beschikken.
naam staartmees (Aegithalos)
waar loof- en naaldbossen, struiken, stedelijk gebied
wanneer hele jaar door
meest opvallende kenmerken bovenzijde zwart, onderzijde wit met roze waas
verenkleed opvallend lange staart
snavel, poten, staart kop wit, soms met brede, zwarte wenkbrauwstreep