Heggenmus

Heggenmus (Prunella modularis)

Kenmerken van het geslacht Heggenmussen  (Prunellidae) waartoe Heggenmus behoort.

Grijs-bruin gekleurde vogels. In de winter voeden ze zich vooral met bessen en zaden, in de zomer met insecten. Van de 12 soorten komt er slechts 1 voor in Nederland - de heggenmus.

Klik op de afbeelding voor vergrote weergave met beschrijvende tekst

SPECIFICATIES - heggenmus
familieZangvogels (Passeriformes)
info familieTot deze groep behoren meer dan 5000 soorten. Kenmerkend zijn de tenen, waarvan er drie naar voren en één naar achteren wijst. Door de plaatsing van de tenen op deze wijze kunnen de vogels neerstrijken op verticale oppervlakken. Door een speciale pees die van onder de teen naar de tibiotarsus (bot in de poot) loopt. Bij het buigen van de poot wordt deze pees aangetrokken, zodat de voet omkrult en bewegingloos wordt. Zo kunnen de vogels zelfs op dunne takken of bijvoorbeeld telefoondraden slapen zonder om te vallen. Een tweede kenmerk is het met bijzondere spieren uitgerust zangorgaan, waardoor deze vogels over een enorme variëteit aan klanken kan beschikken.
naam heggenmus (Prunella modularis)
waar stedelijk en agrarisch gebied, struiken, loofbossen
wanneer hele jaar door
meest opvallende kenmerken kop en borst grijs, bovenzijde donkerbruin
verenkleed dunne snavel
snavel, poten, staart op de rug donkere vlekken en strepen